Tuesday 14 June 2016

Resepi Kuih Semperit Tradisional Yang Mudah Dan Sedap

Hehehe... hi semua da start bulan ramadhan nie (2016)...mesti rmai yang sebuk buat kuih raya, baju raya anything la tok raya.........
but nak share sikit ngn korg Resepi Kuih Semperit Tradisional yang aq ambik kat web mne ntah hahaha... btw rase mmg sdap la kalo pndai buat.....gittew hahahahha.....x nk la merapu panjang2 hahah ni resepi die...

Resepi Kuih Semperit Tradisional

Bahan –bahan

  • Buttercup – 375g (1 ½ blok )
  • Tepung gandum – 1 ½ cawan
  • Tepung kastard – 1cawan
  • Teung jagung – 2 ½ cawan
  • Kuning telur – 3 biji
  • Esen vanilla – 1 sudu kecil
  • Gula – 1 1/2 cawan

Cara-cara membuat kuih semperit


1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah Celsius
2. Ayak tepung jagung, kastard, gandum supaya tepung tidak berbiji.
3. Pukul mentega dan gula (tidak perlu sampai kembang)
4. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau hingga rata menggunakan spatula atau senduk.

5. Masukkan campuran tepung ke dalam campuran di atas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dengan menggunakan tangan.
6. Masukkan ke dalam acuan semperit dan tekan sepanjang 4 cm di atas dulang pembakar ataupun mengikut kreativiti masing-masing.
7. Bakar di dalam ketuhar bersuhu yang diberikan diatas selama 15 hingga 20 minit.
8. Sejukkan dan siap untuk dihidang dan simpan dalam bekas kedap udara.


or korang leh jgak try yang nie best gak nie

Resepi Kuih Semperit No 2

Bahan-bahan  
200 gm marjerin/butter 
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
1 cawan tepung jagung
1/2 (setengah) cawan gula
1 biji Kuning Telur 
1 sudu esen vanila
Hirisan buah Ceri secukupnya
Pewarna Kuning Telur 
 

Cara-cara
1.  Pukul marjerin dengan gula hingga kembang.
2.  Kemudian masukkan kuning telur diikuti dengan esen vanila dan Pewarna Kuning
3.  Apabila semuanya dah sebati masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung Kastard sedikit demi sedikit
4.  Bentukkan dengan menggunakan acuan semperit dan hiaskan ceri merah di atasnya
5.  Bakar selama 15-20 minit pada suhu 150C 



btw ade sestengah org suka guna sukatan grams x pe nah convertkn from cups to grams or ounces




Butter
CupsGrams
1/4 cup of Butter57 grams
1/3 cup of Butter76 grams
1/2 cup of Butter113 grams
1 cup of Butter227 grams



Dry Goods
All-Purpose Flour and Confectioners’ Sugar
CupsGramsOunces
1/8 c (2 tbsp)16 g.563 oz
1/4 cup32 g1.13 oz
1/3 cup43 g1.5 oz
1/2 cup64 g2.25 oz
2/3 cup85 g3 oz
3/4 cup96 g3.38 oz
1 cup128 g4.5 oz


Bread Flour
Cups GramsOunces
1/4 cup34 g1.2 oz
1/3 cup45 g1.6 oz
1/2 cup68 g2.4 oz
1 cup136 g4.8 oz

Rolled Oats
CupsGramsOunces
1/4 cup21 g.75 oz
1/3 cup28 g1 oz
1/2 cup43 g1.5 oz
1 cup85 g3 oz

White Sugar (Granulated)
CupsGramsOunces
2 tbsp25 g.89 oz
1/4 cup50 g1.78 oz
1/3 cup67 g2.37 oz
1/2 cup100 g3.55 oz
2/3 cup134 g4.73 oz
3/4 cup150 g5.3 oz
1 cup201 g7.1 oz

Packed Brown Sugar
CupsGramsOunces
1/4 cup55 g1.9 oz
1/3 cup73 g2.58 oz
1/2 cup110 g3.88 oz
1 cup220 g7.75 oz

Honey, Molasses & Syrup
CupsGramsOunces
2 tbsp43 g1.5 oz
1/4 cup85 g3 oz
1/3 cup113 g4 oz
1/2 cup170 g6 oz
2/3 cup227 g8 oz
3/4 cup255 g9 oz
1 cup340 g12 oz

selamat mencuba okeyh 


No comments:

Post a Comment